2017-03-232017-03-231993-07SERAFIM, Álvaro Bisol; RIBEIRO, José Leonides; BARBOSA, Aristides José; CAIXETA, Enis Rodrigues; SOUSA, Alessandra Regina de; SANTOS, Rosane da Silva. Detecção de listeria spp. em leite cru, leite pasteurizado tipo "c", queijo minas frescal, requeijão cremoso e requeijão caseiro, comercializados em Goiânia-Go. Revista de Patologia Tropical, Goiânia, v. 22, n. 1, p. 9-15, jan./jun. 1993. Disponível em: <https://www.revistas.ufg.br/iptsp/article/view/20064/11656>.0301-0406http://repositorio.bc.ufg.br/handle/ri/11633For higienic and sanitary purposes, the presencc of Listeria spp. in milk and products food was studicd. We analyscd 200 samplcs, 44 of type "C" pasteuriml milk, 37 o f raw milk, 73 of Minas style soft cheesc, 30 o f cr ca m cheese, and 16 of home made cottage chccse. We obscrvcd four (2%) raw milk samples and two (1%) of Minas style soft cheese the presence of same Listeria specics. The positive results confirm biochemistry and serologically Listeria innocua 6a. In lhe analysed samples we didn't detect L. monocytogenes.porAcesso AbertoLeiteQueijoRequeijãoDetecçãoListeria sppMilkCheeseCream cheeseDeleclionDetecção de listeria spp. em leite cru, leite pasteurizado tipo "c", queijo minas frescal, requeijão cremoso e requeijão caseiro, comercializados em Goiânia-GoDetection of listeria spp. in raw milk, type "C" pasteurized milk, minas style soft cheese, cream cheese, and homemade cream cheese, vended in Goiânia, GOArtigo