Efeito de ondas ultra-sônicas sobre a população de Leuconostoc mesenteroides em caldo de cana-de-açúcar

Carregando...
Imagem de Miniatura

Data

2004-12

Título da Revista

ISSN da Revista

Título de Volume

Editor

João Batista Duarte

Resumo

In the present work, first extraction sugarcane juice was irradiated with ultrasound waves to control Leuconostoc mesenteroides. Surface response methodology (central composite model) was used to evaluate the treatment effects. The response variable was the death rate (DR%) of the L. mesenteroides population. The results showed that the highest rate of mortality, 10.55%, was obtained with a power of 50 W for 225 seconds, in sugarcane juice with 18° Brix, pH 4.5 and 45°C.

Descrição

Palavras-chave

Indústria açucareira, Cana-de-açúcar, Ultra-som, Sugar industry, Sugarcane, Ultrasound

Citação

CALIARI, Márcio; SOARES JÚNIOR, Manoel Soares; GOMES, Raúl Jorge Castro. Efeito de ondas ultra-sônicas sobre a população de Leuconostoc mesenteroides em caldo de cana-de-açúcar. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 34, n. 3, p. 139-146, set./dez. 2004. Disponível em: <https://www.revistas.ufg.br/pat/article/view/2307>.