Efeito de ondas ultra-sônicas sobre a população de Leuconostoc mesenteroides em caldo de cana-de-açúcar
Carregando...
Data
2004-12
Título da Revista
ISSN da Revista
Título de Volume
Editor
João Batista Duarte
Resumo
In the present work, first extraction sugarcane juice was irradiated with ultrasound waves to control Leuconostoc mesenteroides. Surface response methodology (central composite model) was used to evaluate the treatment effects. The response variable was the death rate (DR%) of the L. mesenteroides population. The results showed that the highest rate of mortality, 10.55%, was obtained with a power of 50 W for 225 seconds, in sugarcane juice with 18° Brix, pH 4.5 and 45°C.
Descrição
Palavras-chave
Indústria açucareira, Cana-de-açúcar, Ultra-som, Sugar industry, Sugarcane, Ultrasound
Citação
CALIARI, Márcio; SOARES JÚNIOR, Manoel Soares; GOMES, Raúl Jorge Castro. Efeito de ondas ultra-sônicas sobre a população de Leuconostoc mesenteroides em caldo de cana-de-açúcar. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 34, n. 3, p. 139-146, set./dez. 2004. Disponível em: <https://www.revistas.ufg.br/pat/article/view/2307>.