Composição química e atividade antibacteriana dos óleos essenciais de cinco espécies de eucalyptus cultivadas em Goiás

Resumo

Chemical and biological investigation of Eucalyptus cloeziana, E. citriodora, E. saligna, E. grandis and E. microcorys essential oils were evaluated. The essential oils analysis were performed by GC/MS and the antibacterial activity was assayed in vitro by using the agar diffusion method against Escherichia coli O:158, E. coli ATCC 8739, Staphylococcus aureus ATCC 6538 and Salmonella choleraeseus ATCC 10708. The essential oils of E. citriodora and E. grandis showed a major inhibitory activity against Gran negative bacteria.

Descrição

Palavras-chave

Eucalyptus spp., Atividade antibacteriana, Óleos essenciais, Eucalyptus species, Essential oils, Antibacterial activity

Citação

ESTANISLAU, A. A. et al. Composição química e atividade antibacteriana de óleos essenciais de cinco espécies de Eucalyptus cultivadas em Goiás. Revista Brasileira de Farmacognosia, Maringá, v. 11, n.2, p. 95-100, 2001.