2017-10-232017-10-231995-12MESQUITA, Albenones José de; OLIVEIRA, Antonio Nonato de; NUNES, Romão da Cunha. Investigação sobre o pH final no músculo longo dorsal de carcaças bovinas comerciais. Anais da Escola de Agronomia e Veterinária, Goiânia, v. 25, n. 2, p.7-12, jul./dez. 1995. Disponível em: <https://www.revistas.ufg.br/pat/article/view/2894/2943>.0100-218Xhttp://repositorio.bc.ufg.br/handle/ri/12637Final pH was determined in lhe bovine dorsal long muscle at ihe leve] ofihe ihird lumbar vertebra in commercial carcasses, verifying an aritmetic mean of 5. 7 5. It was observed ihat high pH values 􀁫6.0) occured in low frequency (0.43%) and showed no correlation to the sazonality.porAcesso AbertoQualidade da carnepHMúsculo longo dorsalMeat qualityDorsal long muscle (m. longissimus dorsis).Investigação sobre o pH final no músculo longo dorsal de carcaças bovinas comerciaisAn investigation of the final pH at the bovine long dorsal muscle of commercial beef carcassesArtigo