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Campo DCValorIdioma
dc.creatorFigueiredo, Sandra Izilda Souza de-
dc.creatorAraújo, Eugenio Gonçalves de-
dc.creatorAraújo, Luciana Batalha de Miranda-
dc.creatorFerraz, Rosa Helena dos Santos-
dc.date.accessioned2017-10-05T11:55:49Z-
dc.date.available2017-10-05T11:55:49Z-
dc.date.issued2015-06-
dc.identifier.citationFIGUEIREDO, S. I. S.; ARAÚJO, E. G.; ARAUJO, L. B. M.; FERRAZ, R. H. S. Bases ósseas e musculares dos cortes comerciais da cauda de jacaré-do-Pantanal (Caiman yacare Daudin 1802). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 67, n. 3, p. 909-917, maio/jun. 2015.pt_BR
dc.identifier.issne- 1678-4162-
dc.identifier.urihttp://repositorio.bc.ufg.br/handle/ri/12546-
dc.description.abstractThe commercial exploitation of the Yacare Caiman (Caiman yacare) has become a relevant commodity in the state of Mato Grosso, Brazil. Crocodilian’s tail muscles nutritional characteristics and representativeness in body mass became the object of morphophysiological technological and evolutionary studies. The aim of this research was to report, for the first time, the anatomical characterization of muscle and bone bases of Pantanal Caiman meat cuts obtained from the tail. To describe the bones, we used one adult and six juvenile specimens of Pantanal Caiman. In order to study the muscle, 24 juvenile individuals were slaughtered and skinned, preserved in a -20oC freezer and thawed at the time of use, without any fixation. After evisceration, the specimens were dissected on both sides to verify structural symmetry, muscle attachments, sintopy relations, shape and muscular architecture. Caudal vertebrae are procoelous, except for the first of the series, and have sites on the ventral surface of their body where the hemal processes articulate, with the exception of the first and the last four or five vertebrae. The commercial meat cuts of the tail are the tail sirloin, composed of semispinal caudal, longissimus caudal, ilioischiocaudal, long caudofemoral, transverse and deep of the tail muscles, and also the tail tip, consisting of the longissimus caudal and ilioischiocaudal muscles, based on the last five or six caudal vertebrae.pt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterináriapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAlligatoridaept_BR
dc.subjectFilé de caudapt_BR
dc.subjectMorfologiapt_BR
dc.subjectPonta de caudapt_BR
dc.subjectAlligatoridaept_BR
dc.subjectMorphologypt_BR
dc.subjectTail edgept_BR
dc.subjectTail sirloinpt_BR
dc.titleBases ósseas e musculares dos cortes comerciais da cauda de jacaré-do-Pantanal (Caiman yacare Daudin 1802)pt_BR
dc.title.alternativeBone and muscular bases of commercial cuts from the Yacare Caiman (Caiman yacare, Daudin 1802) tailpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA exploração comercial de jacaré-do-Pantanal (Caiman yacare) constitui importante cadeia produtiva no Estado de Mato Grosso. As características nutricionais e representatividade na massa corporal de crocodilianos tornaram a região da cauda objeto de estudos morfofisiológicos, evolutivos e tecnológicos. Como inexiste a caracterização anatômica dos músculos e ossos que constituem os cortes comerciais dessa região, objetivou-se descrever os músculos e correspondentes bases ósseas da cauda. Na descrição óssea, foram utilizados um exemplar adulto e seis juvenis. Para caracterização muscular, 24 espécimes juvenis foram conservados em freezer e dissecados a fresco, em ambos os antímeros, para verificação de simetria de ocorrência, fixações musculares, relacões de sintopia, forma e arquitetura muscular. As vértebras caudais são procélicas, exceto a primeira da série, e possuem na superfície ventral do corpo áreas para articulação com os processos hemais, exceto a primeira e as quatro ou cinco últimas. Os cortes comerciais da região são o filé de cauda, composto pelos músculos semiespinhal caudal, longuíssimo caudal, ilioisquiocaudal, caudofemoral longo, transverso e profundo da cauda, enquanto o corte ponta de cauda é constituído pelos músculos longuíssimo caudal e ilioisquiocaudal, com as cinco ou seis últimas vértebras caudais.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1678-4162-7787-
dc.publisher.departmentEscola de Veterinária e Zootecnia - EVZ (RG)pt_BR
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