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dc.creatorRodrigues, Ana Paula dos Santos-
dc.creatorSilveira, Erika Aparecida da-
dc.date.accessioned2019-02-08T09:40:24Z-
dc.date.available2019-02-08T09:40:24Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationRODRIGUES, Ana Paula dos Santos; SILVEIRA, Erika Aparecida da. Correlação e associação de renda e escolaridade com condições de saúde e nutrição em obesos graves. Ciência e Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 20, n. 1, p. 165-174, 2015.pt_BR
dc.identifier.issn1413-8123-
dc.identifier.issne- ISSN 1678-4561-
dc.identifier.urihttp://repositorio.bc.ufg.br/handle/ri/16996-
dc.description.abstractThis article seeks to investigate the rela- tionship between income and educational level and health and nutritional conditions among the mor- bidly obese. A cross-sectional study was conducted with 79 patients at first appointment, with Body Mass Index (BMI) ≥ 35 kg/m2 and age ≥ 20 years. The following data was collected: demographic, socioeconomic, anthropometric, lifestyle, biochem- ical and food intake data. Average BMI was 48.3 ± 6.9 kg/m2. There was a significant negative cor- relation between education level and the variables of weight (r = -0.234) and BMI (r = -0.364) and per capita family income with daily consumption of leafy vegetables (r = -0.263). After multivariate analysis, higher per capita family income was asso- ciated with the absence of heart disease (PR: 0.51, CI95%: 0.32-0.81), higher daily consumption of leafy vegetables (PR: 1.79, CI95%: 1.16-2.75) and candy (PR: 3.12, CI95%: 1.21-8.04). In the mor- bidly obese, per capita household income was as- sociated with absence of heart disease and higher consumption of leafy vegetables and candy. On the other hand, education level was not associated with health and nutrition conditions.pt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectMorbid obesitypt_BR
dc.subjectVegetablespt_BR
dc.subjectCardiovascular diseasespt_BR
dc.subjectSocial determinantspt_BR
dc.subjectFood consumptionpt_BR
dc.subjectObesidade gravept_BR
dc.subjectDoenças cardiovascularespt_BR
dc.subjectVerduraspt_BR
dc.subjectConsumo de alimentospt_BR
dc.subjectDeterminantes sociaispt_BR
dc.titleCorrelação e associação de renda e escolaridade com condições de saúde e nutrição em obesos gravespt_BR
dc.title.alternativeCorrelation and association of income and educational level with health and nutritional conditions among the morbidly obesept_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste artigo é investigar rela- ções entre renda e escolaridade com condições de saúde e nutrição em obesos graves. Estudo trans- versal ambulatorial com 79 pacientes de primeira consulta, com Índice de Massa Corporal (IMC) ≥ 35 kg/m 2 e idade ≥ 20 anos. Coletaram-se da- dos: sociodemográficos, antropométricos, estilo de vida, exames bioquímicos e consumo alimentar. O IMC médio foi 48,3 ± 6,9 kg/m 2 . Observou-se cor- relação negativa significante de escolaridade com variáveis peso (r = -0,234) e IMC (r = -0,364) e de renda familiar per capita com consumo diário de vegetal A (r = -0,263). Após análise multiva- riada maior renda familiar per capita se associou à ausência de cardiopatia (RP: 0,51, IC95%: 0,32-0,81), maior consumo diário de vegetal A (RP: 1,79, IC95%: 1,16-2,75) e doces (RP: 3,12, IC95%: 1,21-8,04). Em obesos graves a maior ren- da familiar per capita se associou à ausência de cardiopatia e maior consumo de vegetais folhosos e doces. Já a escolaridade não se manteve associa- da às condições de saúde e nutrição.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1413-81232014201.18982013-
dc.publisher.departmentFaculdade de Medicina - FM (RG)pt_BR
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