Detecção de listeria spp. em leite cru, leite pasteurizado tipo "c", queijo minas frescal, requeijão cremoso e requeijão caseiro, comercializados em Goiânia-Go

Resumo

For higienic and sanitary purposes, the presencc of Listeria spp. in milk and products food was studicd. We analyscd 200 samplcs, 44 of type "C" pasteuriml milk, 37 o f raw milk, 73 of Minas style soft cheesc, 30 o f cr ca m cheese, and 16 of home made cottage chccse. We obscrvcd four (2%) raw milk samples and two (1%) of Minas style soft cheese the presence of same Listeria specics. The positive results confirm biochemistry and serologically Listeria innocua 6a. In lhe analysed samples we didn't detect L. monocytogenes.

Descrição

Palavras-chave

Leite, Queijo, Requeijão, Detecção, Listeria spp, Milk, Cheese, Cream cheese, Deleclion

Citação

SERAFIM, Álvaro Bisol; RIBEIRO, José Leonides; BARBOSA, Aristides José; CAIXETA, Enis Rodrigues; SOUSA, Alessandra Regina de; SANTOS, Rosane da Silva. Detecção de listeria spp. em leite cru, leite pasteurizado tipo "c", queijo minas frescal, requeijão cremoso e requeijão caseiro, comercializados em Goiânia-Go. Revista de Patologia Tropical, Goiânia, v. 22, n. 1, p. 9-15, jan./jun. 1993. Disponível em: <https://www.revistas.ufg.br/iptsp/article/view/20064/11656>.