Tratamento biológico do bagaço de maçã e adição em dietas para alevinos
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Data
2009
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Resumo
The biological treatment of the apple pomace by Gongronella butleri in solid state fermentation and the addition of this
material in fish feeding (Nile tilapia) was the fundamental part of this study. The source of nitrogen, initial moisture and
granulometry in the biological treatment were appraised. The best conditions being obtained with urea, initial moisture of
70% and granulometry from 0.85 to 1.68 mm, producing 19.63% of soluble protein. The fish submitted to the diet containing
treated apple pomace (30% wb) presented an increase of 44% in the corporal mass presenting significant differences at the
level of 0.05.
Descrição
Palavras-chave
Resíduos agroindustriais, Gongronella butleri, Fermentação em estado sólido, Oreochromis niloticus
Citação
VENDRUSCOLO, Francielo et al. Tratamento biológico do bagaço de maçã e adição em dietas para alevinos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 13, n. 4, p. 487-493, 2009.