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Tipo do documento: Artigo
Título: Influence of vitamin E supplemented diet on charque quality and lipid stabilization
Autor: Facco, Elizete Maria Pesamosca
Lage, Moacir Evandro
Godoy, Helena Teixeira
Resumo: The present work evaluated and compared the lipid oxidation of charque, taken from, the semi-tendinosus muscle of animals from the Nelore breed (Bos taurus indicus), supplemented with a-tocopherol. Charque was produced submitting the samples to salt moisture, salt drying and exposition to the sun for dehydration until water activity values (Aw) reached 0.75. The statistical analysis of the results showed that there were no significant differences in the values of cholesterol, total lipids, fatty acids and substances relative to tiobarbituric acid (TBARS) and tocopherol as the samples were controlled and supplemented, respectively. Despite this, the values of TBARS and cholesterol were lower in the samples with the supplement of a-tocopherol. The supplementation, at the levels used showed no significant result in the addition of a-tocopherol in the feeding of animals destined for the processing of charque.
Abstract: O processamento do charque acelera as reações oxidativas. Com o intuito de diminuir as conseqüências dessas reações indesejáveis, lançase mão do uso de antioxidantes, principalmente os naturais, que são mais bem aceitos pela população consumidora. O presente trabalho avaliou e comparou a oxidação lipídica do charque, obtido a partir de ponta de agulha de bovinos da raça Nelore, suplementados com 1000mg/dia/cabeça de a-tocoferol e sem a suplementação. A análise estatística dos resultados mostrou que não houve diferença significativa nos valores de colesterol (168,4 e 160,9), lipídios totais (8,4 e 8,5), TBARS (1,4 e 1,3) e a-tocoferol para as amostras controle e suplementadas, respectivamente. Foram identificados 35 ácidos graxos Os principais ácidos graxos presentes nas amostras de charque foram: C14:0, C16:0, C16:1, C18:0, C18:1, C18:2, sendo majoritário o C18:1n9. A suplementação, nos níveis utilizados não mostrou resultados significativos na adição do a-tocoferol na alimentação de bovinos destinado ao processamento do charque.
Palavras-chave: Charque
Lipid oxidation
Tocopherol
Vitamin
Supplementation
País: Brasil
Unidade acadêmica: Escola de Veterinária e Zootecnia - EVZ (RG)
Citação: FACCO, Elizete Maria Pesamosca; LAGE, Moacir Evandro; GODOY, Helena Teixeira. Influence of vitamin E supplemented diet on charque quality and lipid stabilization. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 52, n. 3, p. 729-736, May/June 2009.
Tipo de acesso: Acesso Aberto
Identificador do documento: 10.1590/S1516-89132009000300025
Identificador do documento: 10.1590/S1516-89132009000300025
URI: http://repositorio.bc.ufg.br/handle/ri/13852
Data de publicação: Jun-2009
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