Avaliação da potencialidade de microalgas dulcícolas como fonte de matéria-prima graxa para a produção de biodiesel
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In this work, the fatty acid quantity and composition of six freshwater microalgae and soybean grains
was determined by direct transesterification and gas chromatography analysis. The results showed that all the freshwater microalgae
species presented a higher quantity of fatty acid than soybean grain. Choricystis sp. (A) provides 115% more fatty acids per gram of
biomass than soybean grain. With regard to the fatty acid composition, Choricystis sp. (A) showed an adequate proportion of saturated
and unsaturated fatty acids, with lower quantity of polyunsaturated fatty acids and, akin to some marine microalgae, constitutes an
alternative raw material for biodiesel production.
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MENEZES, Rafael Silva; LELES, Maria Inês Gonçalves; SOARES, Aline Terra; BRANDÃO, Pedro Ivo; FRANCO, Melo; ANTONIOSI FILHO, Nelson Roberto; SANT´ANNA, Célia Leite; VIEIRA, Armando Augusto Henriques. Avaliação da potencialidade de microalgas dulcícolas como fonte de matéria-prima graxa para a produção de biodiesel. Química Nova. São Paulo, v. 36, n. 1, p. 10-15, 2013.