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Tipo do documento: Artigo
Título: Antocianinas em extratos vegetais: aplicação em titulação ácido-base e identificação via cromatografia líquida/espectrometria de massas
Título(s) alternativo(s): Anthocyanins in natural extracts: application in acid-base titration and identification by liquid chromatography/mass spectrometry
Autor: Guimarães, Wesson
Alves, Maria Isabel Ribeiro
Antoniosi Filho, Nelson Roberto
Abstract: Anthocyanins extracted from picao, quaresmeira, petunia, flamboyant, purple ipe, lobeira, pata de vaca, jaboticaba, purple cabbage and jambul were evaluated as natural acid-base indicators. Anthocyanins in extracts were identified using HPLC/MS. Clear, rapid change in color at final-point titration was observed for extracts but only picao showed strong change in pH. Indirect determination of carbonate in limestone using a natural indicator was performed and results compared with phenolphthalein indicator and potentiometer titration. Optimal results were obtained with picao but other extracts showed good accuracy and precision.
Palavras-chave: PH
Anthocyanins
HPLC
País: Brasil
Unidade acadêmica: Instituto de Química - IQ (RG)
Citação: GUIMARÃES, Wesson; ALVES, Maria Isabel Ribeiro; ANTONIOSI FILHO, Nelson Roberto. Antocianinas em extratos vegetais: aplicação em titulação ácido-base e identificação via cromatografia líquida/espectrometria de massas. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 8, p. 1673-1679, 2012.
Tipo de acesso: Acesso Aberto
Identificador do documento: 10.1590/S0100-40422012000800030 
Identificador do documento: 10.1590/S0100-40422012000800030 
URI: http://repositorio.bc.ufg.br/handle/ri/14348
Data de publicação: 2012
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