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Campo DCValorIdioma
dc.creatorBorges, Lurdineide de Araújo Barbosa-
dc.creatorRamos, Maria Lucrecia Gerosa-
dc.creatorVivaldi, Lucio Jose-
dc.creatorFernandes, Paulo Marçal-
dc.creatorMadari, Beata Emoke-
dc.creatorSoares, Rogério Augusto Bremm-
dc.creatorFontoura, Patricia Rezende-
dc.date.accessioned2018-05-23T13:10:27Z-
dc.date.available2018-05-23T13:10:27Z-
dc.date.issued2014-10-
dc.identifier.citationBORGES, Lurdineide de Araújo Barbosa; RAMOS, Maria Lucrecia Gerosa; VIVALDI, Lúcio José; FERNANDES, Paulo Marçal; MADARI, Beata Emöke; SOARES, Rogério Augusto Bremm; FONTOURA, Patrícia Rezende. Impact of sugarcane cultivation on the biological attributes of oxisol in the brazilian savannah. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 30, n. 5, p. 1459-1473, Sept./Oct. 2014.pt_BR
dc.identifier.issne- 1981-3163-
dc.identifier.urihttp://repositorio.bc.ufg.br/handle/ri/15075-
dc.description.abstractSugarcane is fundamental for the energy matrix in Brazil. The evaluation of biochemical attributes in different sugarcane production systems provides information on their environmental sustainability. Altogether, soil biochemical attributes are considered very sensitive indicators of changes in soil properties and of alterations caused by soil management and land-use systems. The aim of this work was to study the effect of organic and conventional sugarcane cultivation systems on microbial soil properties. Changes in carbon (C) and nitrogen (N) microbial and microbial activity were evaluated in a Cerrado Oxisol in the state of Goiás, Brazil, cultivated with sugarcane in three different production systems: organic (Organic Cane - OC), conventional with burning (Burned Cane - BC), and conventional without burning (Raw Cane - RC). The native Cerrado (NC) and other cultivated pasture (PT) were used as references. The soil samples were collected during the dry and rainy seasons from two depths: 0-10 and 10-20 cm. The chronological order of the implementation of the land-use (NC, PT and sugarcane) and cultivation (RC, BC, OC) systems were: NC, PT, RC/BC, OC. The microbial biomass C (C SMB ), microbial biomass N (N SMB ), basal respiration (Br), metabolic quotient (qCO 2 ) and the C SMB /C org , N SMB /N total and C SMB /N SMB ratios were determined. The different land-use and cultivation systems influenced microbial biomass and activity. The replacement of conventional tillage for organic system recovered C SMB and N SMB levels and improved recycling of nutrients in the microbial biomass (N SMB /N total ). The conventional tillage system with burning (BC) was less efficient in use of energy and carbon (high qCO 2 ), resulting in a loss of C-CO 2 to the atmosphere.pt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCerradopt_BR
dc.subjectMicrobial Cpt_BR
dc.subjectOrganic farmingpt_BR
dc.subjectSoil microbial biomasspt_BR
dc.subjectMicrobial Npt_BR
dc.subjectqCO 2pt_BR
dc.subjectCerradopt_BR
dc.subjectCultivo orgânicopt_BR
dc.subjectBiomassa Microbiana do Solopt_BR
dc.subjectC Microbianopt_BR
dc.subjectN microbianopt_BR
dc.subjectqCO 2pt_BR
dc.titleImpact of sugarcane cultivation on the biological attributes of oxisol in the brazilian savannahpt_BR
dc.title.alternativeImpacto do cultivo da cana-de-açúcar nos atributos biológicos em latossolo no cerrado brasileiropt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA cana-de-açúcar é de suma importância na matriz energética brasileira. A avaliação dos atributos bioquímicos do solo nos diferentes sistemas de produção da cana-de-açúcar fornece informações sobre a sustentabilidade ambiental destes sistemas de produção. Os atributos bioquímicos do solo são considerados indicadores muito sensíveis às alterações causadas nas propriedades do solo, em função do manejo nos diferentes sistemas de produção agrícola. O objetivo deste trabalho foi estudar o efeito do cultivo de cana-de-açúcar em sistema orgânico e convencional nas propriedades microbiológicas do solo. As alterações no carbono (C) e nitrogênio (N) microbiano e na atividade microbiana foram avaliadas em um Latossolo Vermelho sob Cerrado no estado de Goiás, Brasil, cultivado com cana-de-açúcar em três diferentes sistemas de produção: cultivo orgânico (CO), convencional com queima (CQ) e cultivo convencional sem queima da palhada e cana crua (CC). Uma área de cerrado nativo (CN) e outra cultivada com pastagem (PT) foram usadas como referências. As amostras de solo foram coletadas em duas épocas: seca e chuvosa; e em duas profundidades: 0-10 cm e 10-20 cm. A ordem cronológica de implementação do uso da terra foram: CN, PT e cana-de-açúcar; os sistemas de cultivo foram: CN, PT, CC/CQ, OC. O carbono da biomassa microbiana do solo (C BMS ), nitrogênio da biomassa microbiana do solo (N BMS ), respiração basal (Rb), quociente metabólico (qCO 2 ) e as razões C BMS /C org e N BMS /N Total foram determinados. Os diferentes sistemas de produção da cana-de-açúcar alteraram a biomassa e a atividade microbiana. A substituição do sistema de cultivo convencional pelo sistema de cultivo orgânico recuperou os teores de C BMS e N BMS e melhorou a reciclagem de nutrientes na biomassa microbiana (N BMS /N Total ). O sistema de cultivo convencional com queima (CQ) foi o menos eficiente na utilização do carbono como energia (alto qCO 2 ), resultando em perdas de C-CO 2 para a atmosfera.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentEscola de Agronomia - EA (RG)pt_BR
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